keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Dyykkaaja haukkuu väärää puuta

Ilta-sanomat kertoi, miten kuopiolainen opiskelija jäi rysän päältä kiinni hakiessaan eväitä Lidlin roskiksesta. Dyykkaajan tarina levisi laajalle Facebookissa, eikä hän kokenut tehneensä mitään väärää. Roskaruokien syöminen ei ole keneltäkään pois, vaan päinvastoin: se vähentää niin kaupan kuin maailmankin jätekuormitusta ja siten hyödyttää kaikkia.

Hävikin vähentäminen on erinomainen tavoite. Olen keskustellut aiheesta monen dyykkaajan kanssa ja harva tietää, missä välikädessä kauppa on. Toivottavasti viestini tavoittaa kyseisen kuopiolaisopiskelijan, sekä muut henkilöt, jotka ovat huolissaan jätekuormituksesta. Syy haaskaamiseen ei nimittäin ole kaupan, vaan lainsäädännön. Mutta ensin ohjeita dyykkaamiseen.

Dyykkaajat noudattavat itsepalvelua. Koska dyykkaajat eivät vastaa kenellekään, eikä ole yhteisiä sääntöjä, monet dyykkaajat sotkevat ja unohtelevat jäteastioiden kansia auki, jolloin eläimet pääsevät käsiksi niihin. Jonkun on pakko siivota sotkut, sillä muuten ne alkavat haista ja vetävät tuhoeläimiä puoleensa. Kauppa tietysti haluaa mieluummin välttää tämän ylimääräisen työn, lisäksi se lisää riskiä saada terveystarkastajan kimppuunsa. Jos siis haluat dyykata, ole niin huolellinen, ettei kukaan koskaan edes huomaa sinun käyneen ja toivo, että muutkin ovat yhtä huolellisia. Jos taas haluat oikeasti vaikuttaa maailman jätemääriin, ratkaisu on aivan toinen.

Kauppa vastaa hygienia-asioissa ennen kaikkea asiakkaalle, mutta myös Eviralle. Evira on laatinut tolkuttoman pitkän listan erilaisia sääntöjä, jotka rajoittavat kaupan toimintaa. Rajoitukset koskevat esimerkiksi päiväysvanhojen tuotteiden lahjoittamista.

Kaupalle itselleen lahjoittamisessa ei ole mitään haittaa. Jotkut kaupat lahjoittavat kaiken hävikkinsä esimerkiksi uskonnollisille yhdistyksille. Moni kauppa on kuitenkin valinnut pienimmän riesan tien ja lähettää kaiken kaatopaikalle, sillä lahjoittaminen on edelleen hankalaa. Vaikka kaupalla tällä hetkellä on lupa pakastaa tuotteita ja lahjoittaa niitä sitten pois, se ei kuitenkaan ole riittävän hyvä toimintatapa, sillä se lisää sekä kuluja, että työtä. Lisäksi monia tuotteita, esimerkiksi maitoa tai jogurtteja ei voi pakastaa. Lahjoittamisesta saatu hyvä mieli muuttuu äkkiä huonoksi, jos työntekijät joutuvat näkemään sen eteen ylimääräistä vaivaa.

Paras tapa vähentää hävikkiä ja lisätä lahjoituksia olisikin parantaa kauppojen mahdollisuuksia tehdä lahjoituksia. Mainio tapa tähän olisi höllentää rajoituksia niin, että kauppa voisi lahjoittaa pois yhden päivän vanhoja tuotteita. Tämä on aivan riittävä aika, sillä silloin kauppa voisi myydä tuotteita koko myyntiajan ja lahjoittaa ne seuraavana aamuna vaivattomasti eteenpäin, jolloin ne ehdittäisiin vielä saman päivän aikana jakaa. Tämä asia ei kuitenkaan ole kaupan, vaan viranomaisen vallassa. Kritiikki kannattaa siis kohdistaa lainsäätäjään. Kukaan ei pakota syömään päiväysvanhoja tuotteita. Tällä hetkellä valinnan mahdollisuutta ei edes anneta.

4 kommenttia:

 1. Kauppa ei saa lahjoittaa viimeisen myyntipäivän ylittäneitä muuten kuin pakastettuna. Yksi ylimääräinen päivä mahdollistaisi sen, että ruokaa voisi lahjoittaa myös ilman työtä ja sähköä vaativaa pakastamista.

  VastaaPoista
 2. Dyykkarit eivät niitä roskiksia sotke, koska roskiksia ei haluta lukkoon. Kauppias ei myöskään siitä ole vastuussa, jos joku ottaa roskiksesta pilaantunutta ruokaa ja sairastuu siitä.

  VastaaPoista
 3. "Ihmisravinnoksi soveltuvia 'parasta ennen' -päiväyksellä merkittyjä tuotteita voi myydä ja luovuttaa myös päivämäärän ylittymisen jälkeen." Lähteenä Evira: Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeen 21.5.2013 s. 4-5, .pdf-tiedosto löytyy mm. edellisen linkin viitteistä. Ainakin omassa työpaikassani (kauppa) tullaan seuraavana päivänä hakemaan edellisenä päivänä "parasta ennen"-päiväyksen ohittaneet tuotteet ruoka-avuksi. Olisi aika kiva, että alan "ammattilainen" tarkistaisi nämä asiat ennen Eviraa syyttelevää blogikirjoittelua.

  VastaaPoista
 4. "Parasta ennen" -elintarvikkeita on saanut lahjoittaa jo vuosia. Valitettavasti niitä on hyvin vähän kokonaishävikkiin verrattuna. "Viimeinen myyntipäivä" tai "Viimeinen käyttöpäivä" -tuotteita sen sijaan ei saa lahjoittaa. Juuri näiden vapauttamista tarkoitettiin.

  VastaaPoista