keskiviikko 14. elokuuta 2013

Evira, olen tehnyt syntiä

Hämeen Sanomissa oli tänään yleisönosastokirjoitus asiakkaalta, joka olisi halunnut myyjän puolittavan hänelle kaalin, mutta se ei hygieniasäännösten vuoksi ollut mahdollista.

Sydäntäni kylmäsi, ymmärsin olevani olevani pahempi rikollinen kuin luulinkaan. Olen nimittäin tehnyt saman monta kertaa ilman omantunnonvaivoja.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olen valinnut lavean tien. Olen pikemminkin paatunut rikollinen. K-supermarketkauppiaana toimiessani tein jatkuvasti rikollista toimintaa rikoskumppanini, paikallisen kalastajan kanssa. Hän kävi yöllä kalastamassa muikkuja, pakkasi ne veneessään jäihin ja toi suoraan kauppaani. Määrät olivat parhaimmillaan 100kg päivässä ja myimme ne alle puoleen hintaan normaalista.

Rikoksen tästä tekee se, että terveystarkastajan mukaan kalastaja olisi saanut myydä kalaa vain, jos hänellä olisi ollut asianmukaiset kylmäsäilytystilat. Sillä ei ole väliä, että niitä ei käytetä mihinkään.

Yksi pahimpia rikoksiani tapahtui elintarviketeollisuuden lakon aikana. Kun aavistin lakon tulevan, ostin parisataa kiloa porsaan ulkofilettä, jotka pakastin. Lakon aikana hyllyt olivat tyhjiä, paitsi fileemme, joita sulatimme tarpeen mukaan.

Valpas terveystarkastaja kuitenkin aavisti puuhamme ja löysi pakkasesta fileemme. Laittomat lihat tuomittiin hävitettäväksi, sillä niiden parasta ennen -päiväys oli mennyt. Yritin selittää, että pakastin fileet tuoreina ja liha säilyy pakastettuna vuoden, ei kahta viikkoa kuten fileiden kyljessä luki. Turha toivo, sääntöjen mukaan kaupassa ei saa itse pakastaa mitään.

Pienempiin rikoksiinkin olen syyllistynyt, mm. kuljettanut vanhuksille ostoksia ilman asianmukaista kylmäkonttia, jakanut päiväysvanhoja tuotteita työttömille ja myynyt firman pikkujoulureissuun lähteneelle porukalle olutpakkeja ennen aamuyhdeksää.

Jos olisin valinnut kaidan polun, asiakas olisi heittänyt puoli kaalia roskikseen, muikut olisivat olleet pari päivää vanhoja ja tuplahintaisia, lakon ajan asiakkaat olisivat jääneet vaille lihaa, mummot vaille ostoksiaan ja työttömät vaille ruokaa. Pikkujoulut olisivat menneet mehulinjalla. Tekemäni rikokset olivat niin sanottuja uhrittomia rikoksia, kukaan ei joutunut kärsimään niiden takia. Silti ne olivat väärin.

Tässä kohtaa Suomen hygienialainsäädäntö menee metsään. Hyväksyisin ilomielin kovatkin rangaistukset, jos joku sairastuisi, mutta pelkkä pelko siitä, että joku voisi tehdä jotain väärin ei riitä rangaistuksen perusteeksi. Liika hygieniasääntely johtaa siihen, että maalaisjärkeä ei voi käyttää. Tuottajapuolella tämä johtaa pienten toimijoiden katoamiseen, investoinnit ovat yksinkertaisesti liian raskaat.

Odotan kauhulla, mitä uusi Oiva-raportointijärjestelmä tuo tullessaan. Yhdenkin kohdan repsahdus tuo loppuarvosanaksi surunaaman, vaikka muu kauppa olisi kuin pakasta vedetty. Tuloksia varmasti saadaan, sillä kukaan ei enää uskalla käyttää maalaisjärkeä. Riski on aivan liian suuri. Todellisen uhkan kanssa asialla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä, sillä vuonna 2010 Suomessa raportoitiin KUUSI ruokamyrkytysepidemiaa kotona.

Kauppiaana toimiessani pidin viranomaistoimintaa ykkösharmina, kilpailijat olivat vasta kakkosena. Silloin en olisi uskaltanut kertoa tätä ääneen. Nyt voin.

129 kommenttia:

  1. Ymmärrän viranomaisten halun rakentaa Oiva-järjestelmä, jotta kuluttajille olisi paremmin tietoa yritysten epäkohdista. Mutta säännöt ovat aivan järjenvastaiset. Yritys Esimerkki tarkastetaan kymmenestä kohdasta. Kaikki osa-alueet saavat täydet pisteet, mutta kun oli sadesää ja henkilökunta jätti sateenvarjonsa pukukaappien päälle kuivamaan. Ja pahin hulttio kumpparitkin kaapin ulkopuolelle kuivamaan! Silloin tarkastus päätyy siihen, että elintarviketyöntekijöiden pukuhuonetiloja ei pysty esteettä puhdistamaan, ja siitä tulee surkein arvosana.

    Ja niinpä yritys Esimerkin ovea koristaa Oivan surunaama, vaikka kaikki olennainen ruoankäsittelyn kannalta olisi ollut kunnossa.

    Voiko joku kertoa, että mitä järkeä tässä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järki on siinä, että jotkut pilkunviilaajat voivat kokea itsensä tärkeiksi..oikeasti menee tuollainen kyylääminen yli hilseen

      Poista
    2. Kuka sen hyllyyn kuivumaan jääneen toisen puolikkaan kaalia olisi enää ostanut? Taitaa myös aika kultaa muistot, eli mahtoikohan se kalastaja saada hellepäivänä muikut kaupaan jäissä. Puoleen hintaan myyty tuote antaa aina aihetta epäilyksille.
      Oliko teillä possufileissä parasta ennen päivä, kyllä muut joutuvat laittamaan viimeisen käyttöpäivän. Ja varmaan meni puoleen hintaan nekin sulatetut vetiset fileet? Ihme on jos eivät asiakkaat tulleet niiden kanssa takaisin, kun seuraavana päivänä vierasvaraksi ostettu liha tuli jääkaapin ovella vastaan.
      Oletko kysellyt perään, moniko mummo on potenut vatsanpuruja tai työtön? Vaikkei ruoka tappaisi, on se kurjaa jos siitä sairastuukin. Miksi luulette, että ulkomailta saa turistiripulin. No, huonon hygienian takia.
      Ja se pikkujouluporukka, kylläpä oli äkkiä tulleet pikkujoulut kun ei ole muistettu ajoissa käydä kaupassa. Vai oliko niin, että siinä tuli rikottua sitäkin pykälää, ettei humalaiselle saa myydä.
      Hyvä, että olet tiedostanut tehneesi väärin.
      Meinaatko, että yksi surunaama olisi hyvä hävittää oivallisten hymyjen joukkoon. Eli kauppiaallekin olisi ihan sama, jos kaikkien asiakkailta saatujen satasen setelien joukossa olisi yksi väärennetty satanen. Ihan sama. Sitäpaitsi, luulen että Oiva-naamoja seuraavat enenmmän toiset yrittäjät kuin asiakkaat.

      Poista
    3. Olen asunut ulkomailla 5 vuotta ja nyt palatessa huomasin, että kaupan hyllyt ovat täynnä marinoituja tuotteita mitään puhdasta ei löydy tai siitä saa maksaa sievoisen summan. Lihatiskit, kalatiskit ym tiskit ovat luultavasti 5 vuoden sisällä kuolleita suurimmaksi osaksi kaupoista. Tämä sinun juttuhan sen selittää asian eli on halvempaa marinoida ja pidentää myyntipäivämäärää. Sitten 10 vuoden kuluttua ihmetellään minkä vuoksi nuorisosta on tullut ylipainoisia kun eiväthän he muuta syö kuin proteiinia jonka paketissa lukee kanaa 80% ja loput on siitä sitten rasvaa ja etiikka ja mausteita ym potaskaa. Surullista!

      Poista
    4. Vähän vastauksia:
      Sen toisen kaalinpuolikkaan olisi todennäköisesti ostanut joku toinen asiakas, joka ei halua kokonaista kaalia. Loogista, eikö totta?
      "Puoleen hintaan myyty tuote antaa aina aihetta epäilyksille" - siis jos kala tulee suoraan kalastajalta, se voi tietysti olla halvempaa kuin ties minkä tukkuportaitten kautta kierrätetty. Onpa tosi epäilyttävää. Ehkä voisi pikemminkin sanoa, että se välikäsien kautta kierrätetty kala on tuplahintaista.
      Työttömätkin varmaan mielellään ottavat päiväysvanhoja tuotteita eivätkä niin kauheasti pelkää vatsanpuruja.
      Ai että tuoreena pakastettu liha kävelee seuraavana päivänä vastaan? Herää todellisuuteen.

      Poista
    5. Kyllä vaan juuri eilen näin yhdessä helsinkiläisessä S-marketissa, kun vihannesosaston myyjä kävi halkaisemassa eräälle rouvalle jättikokoisen kaalin puoliksi. Itse olisin ihan hyvin voinut ostaa sen toisen puolen, jos olisi ollut tarpeen sillä hetkellä.

      Poista
    6. Tulee mieleen, että eiköhän se työttömänkin ole hyvä syödä, mieluummin vaikka punaisen lapun tuotetta, jonka saa ilmaiseksi kuin kynsiään. http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194709871359/artikkeli/hypermarketin+kauppias+ihmettelee+mikseivat+kaikki+lahjoita+paivaysruokiaan+koyhille+.html

      Poista
    7. "Työttömätkin varmaan mielellään ottavat päiväysvanhoja tuotteita eivätkä niin kauheasti pelkää vatsanpuruja."

      Ei h*lvetti mitä yleistämistä.

      Poista
    8. No kenenkään työttömän ei tarvitse niitä ottaa jos ei halua. Moni ottaa mielellään, eri asia tietty että onko pitkäaikaistyötön vai Nokian inssi joka elelee leveästi irtisanomispaketillaan.

      Itse en ole työtön mutta syön ruokaa usein päivämäärän mentyäkin, haistelen toki tarkkaan. Ei ole vatsanpuruja tullut.

      Poista
    9. >>>"Työttömätkin varmaan mielellään ottavat päiväysvanhoja tuotteita eivätkä niin kauheasti pelkää vatsanpuruja."

      Ei h*lvetti mitä yleistämistä.

      No sanotaan sitten: monet vähävaraiset varmaan mielellään ottavat jne.

      Poista
    10. >>"Työttömätkin varmaan mielellään ottavat päiväysvanhoja tuotteita eivätkä niin kauheasti pelkää vatsanpuruja."
      >>Ei h*lvetti mitä yleistämistä.

      Taitaa olla kyllä Suomessa vähän turhan korkeat työttömyyskorvaukset jos on varaa nirsoilla. Monilla vielä vähätuloisemmilla (esim. opiskelijat) ei kyllä ole varaa nirsoiluun, erityisesti kun huomioi, että monissa tuotteissa (tuoteryhmästä riippuen toki) parasta-ennen päiväyksen ylitys päivällä ei tee siitä vielä huonompaa tuotetta.

      Poista
    11. Se parasta ennenhän ei mitenkään maagisesti tee siitä ruoasta pilaantunutta, sen päiväyksen jälkeen vaan ei enää voida taata, että ruoka on syömäkelpoista. Useimmat ruoat ovat vielä päivän tai useammankin sen jälkeen syötäviä, jos niitä on asianmukaisesesti säilytetty kylmässä.
      Olen aika varma että ainakin moni työtön tai opiskelija, joka elää makaroneilla ja nuudeleilla, ottaisi hyvin mielellään ja omalla vastuullaan ruokaa, jota ei enää saa myydä mutta todennäköisesti on vielä hyvää.

      Nimenomaan tuo tukkujen kautta kierrättäminen aiheuttaa sen, että kala ei ole tuoretta. itse olin s-marketin pavlelutiskillä töissä ja "tuore" kala on yleensä ~2päivää ennen kauppaan saapumista pakattu, se kun pitää ensin toimittaa keskusvarastolle pyörimään mistä kauppa saa vasta sen tilata. Myös, jos kalastajalla oli edes styrox laatikoita joihin laittoi jäitä, niin aivan varmasti kalat ovat pysyneet hyvinä kuljetuksen ajan rannasta kauppaan ja kalat olivat paljon tuoreempia kuin mitä normaalisti tiskiltä saa. Niissä kaloissa on muuten ihan hävyttömät katteet, tiskiltä myytiin usein 2x hinnalla verratuna keskusvaraston hintaan, mikä sekin on jo korkeampi kuin mitä kalastaja / savustaja on kaloista saanut.

      Keskikokoisessa s-marketissa, jossa olin töissä, laitettiin roskikseen päivittäin useita ostoskäryllisiä leipää ja ostoskäryllinen kalaa ja lihaa, usein enemmänkin. Tuntui pahalta aina heittää roskiin sellainen määrä ruoaka, että sillä olisi ruokkinut jokapäivä 20+ ihmistä. Vielä pahemmalta tuntui kun rupesin laskeskelemaan, että kuinka paljon sitä vielä syötävää ruokaa menee roskikseen maanlaajuisesti.

      Meillä laitettiin ne kaalin puolikkaat elmukelmuun, niin eivät edes kuivuneet.

      Huvittavinta minusta oli, että roskakatoskin on lukittu, koska kuulemma kauppa voitaisiin haastaa oikeuteen, jos joku kävisi roskiksesta dyykkaamassa safkat ja saisi ruokamyrkytyksen, roskis kun oli vielä kaupan aluetta.

      Poista
    12. Se on hyvä että ovat lukossa, roskikset meinaan. Kun jotkut idiootit käy kauppojen roskiksista hakemassa ja levittelevät linnuille pitkin kylää. Et vaikkeisivat itse söisi, niin roskaavat ja saavat kaikenmoiset rotat juoksemaan. Kyllä ne linnut elää madoillakin.

      Poista
    13. Oiva-järjestelmän järjetöntä pykälävetoisuutta tuli kauppiastutulle jo kummasteltuanikin hänen ylpeänä esitellessään tuskien takana ollutta täysien pisteiden hymynaamaa. Nykyisellään järjestelmä on käsittämättömästi saaty sössittyä ja on siis susi jo syntyessään.

      "Anonyymi 15. elokuuta 2013 15.00" tuntui tuossa trollailevan olan takaa ja esittävän mielipiteitään vain vastaanväittämisen halusta. Niistä pari poimintaa kommentteineen:

      "...mahtoikohan se kalastaja saada hellepäivänä muikut kaupaan jäissä."
      Harvemmin yöllä on hellepäivä? Tiedot kalastuksesta myös hakusessa...

      "...seuraavana päivänä vierasvaraksi ostettu liha tuli jääkaapin ovella vastaan"
      Fiktiokirjailijan ainesta, eli juttu on lennokasta, faktat hukassa.

      "...kylläpä oli äkkiä tulleet pikkujoulut kun ei ole muistettu ajoissa käydä kaupassa."
      Tai tuli pakosta äkkinäinen ja odottamaton muutos pikkujoulusuunnitelmiin? Sinäkö paremmin tiedät?

      Oiva-kommenteistasi päätellen asia lienee itsellesi täysin tuntematon. Jos et ymmärrä sitä tekstin "vaikeuden" takia, niin pikku vinkki: Ensimmäinen epäkohta löytyy jo itse niistä "hymynaama"-merkeistä!

      Vastaisuuden varalle: Jos kommentoit toisten kirjoituksia, kommentoi niitä yrittämättä fiktiivistä romaania kirjoittaa. Asiattomat väärennösvertaukset omine satuiluineen kannattaa kirjoittaa paperille ja piilottaa oman tyynyn alle, niin kaikille jää parempi mieli. Jos et ole samaa mieltä kirjoittajan kanssa, sano se selkeiden perusteluiden kanssa ja tulet ymmärretyksi. Kaikilla ei ulosanti ole kirjallisena samanlaista, mutta näissä ympyröissä se on se pääkriteeri jolla kirjoittajia muut lukijat arvostelevat.

      Kyllä, onnistun itsekin välillä näinkin huolimattomasti kirjoittelemaan, mutta ehkä ensi kerralla onnistun paremmin...

      Poista
    14. Minä kyllä saan ulkomailla vastanpuruja lähinnä erilaisesta bakteerikannasta johtuen, en niinkään hygienian puutteen takia. Puhdas hanavesikin sisältää jo euroopassa ihan eri bakteereita kuin Suomessa, vaikka eivät pahoja olekaan, hetken kestää aina mahalla tottua ;)

      Poista
  2. Hygieniavalvonta itsessään on kuluttajan kannalta hyvä asia, siitä nyt ei ole kahta sanaa. Mutta se, miten pilkuntarkasti ja järjenvastaisesti Evira asian hoitaa on suorastaan häpeällistä. Tottakai se näyttää hyvältä, kun on oikein viralliset takeet kaiken mahdollisen tuoreudesta, koska sehän nyt on tunnettu tosiasia että kaikki ruoka, jota ei ole säilytetty EU:n normiston mukaisesti on murha. Mitenköhän ne oikein pärjää esim. Pohjois-Amerikassa?

    Peukku ylös teidän toiminnallenne! Toivottavasti saadaan vastaisuudessa päättäjät käyttämään myös maalaisjärkeä eikä pelkästään lakipykäliä ja säännöksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, kun voi puhua asioista kuten ne ovat. Kaupan alalla olisi varmasti enemmänkin juttuja kerrottavana. Silloin ei uskaltanut puhua, vaan purtiin hammasta ja hymyiltiin, se oli pienimmän riesan tie.

      Poista
    2. Tähän kommenttiin haluaisin lausua muutaman sanan : "Toivottavasti saadaan päättäjät käyttämään myös maalaisjärkeä eikä pelkästään lakipykäliä ja säännöksiä."

      Niin kauan kun tehdään viranomaisille valituksia väärästä toiminnasta on päättäjän toimittava aina heille asetettujen pykälien, säännöksien ja lakien mukaan. Vika on niissä asetetuissa, liian tiukoissa säännöksissä. Jos päättäjä toimii virheellisesti saa hän siitä valittajan toimesta syytteen virkarikoksista tai laiminlyönneistä.

      Toki, maalaisjärkeä voi jollain tapaa käyttää, mutta aina on vaarana että silloin joutuu viranhaltija itse vastuuseen huolimattomuudesta. Ja en ole mikään viranhaltija, mutta mukana kunnan lautakunta työskentelyssä. Ja aina joku valittaa jostain virheellisestä päätöksestä.

      Poista
    3. Sääntöjä myös tulkitaan täysin eri tavalla eri kaupungeissa. Itse asun, ja yritän yrittää kaupungissa, missä tulkitaan ihan älyttömän (kirjaimellisesti) tiukasti. Naapurikunnassa olisi helpompaa, mutta kun tämä on mun kotikaupunki!

      Poista
    4. Olen itsekin kokenut, miten valtava ero on eri kuntien terveystarkastajilla. Toiset ovat todella yhteistyöhaluisia ja haluavat auttaa parhaansa mukaan, toiset ovat kuin tupatarkastusta tekevä vääpeleitä.

      Poista
  3. Ehän koko pelleilyssä ole kyse mistään muusta, kuin että ko. viranomaiset pyrkivät työllistämään itseään mahdollisimman paljon, jotta kasvavaan työmäärään vedoten voidaan hakea lisää resursseja ja varmistaa kaikkien työpaikan säilyminen oli se sitten tarpeellinen tai ei sen sijaan että joudutaan toteuttamaan edessä päin siintäviä leikkauksia maan pelastamiseks.

    VastaaPoista
  4. Tai sitten käy Oiva-luokittelun kanssa niin, että se "menettää kasvonsa" eivätkä nuo paikat, kunhan järjestelmän idioottimaisuus vain tulee ilmi. Peace.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon niin. Koska tiedän mistä asiassa on kyse, käytän huoletta kebab-pizzerioita, oli naama mikä hyvänsä, kunhan ruoka on hyvää.

      Poista
  5. Eiköhän nuo kaikki säännökset ole vain isojen toimijoiden lobbaamia kilpailun vaikeutuspykäliä. Tekemällä asiat mahdottomaksi ajetaan pienet toimijat pois markkinoilta tai ottamaan kohtuuttomia riskejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt saatat hyvinkin olla asian ytimessä. Perehdyin juuri uuteen vähittäiskaupan kilpailulakiin ja sen lausuntokierroksella paistaa selvästi kunkin toimijan oma etu, puolueettomasta näkökulmasta ei ole tietoakaan. Löytyy täältä:
      http://www.tem.fi/files/34723/Lausuntotiivistelma.pdf

      Poista
    2. Isoilla toimijoilla on tunnetusti lonkerot hyvin politiikkaan ulotettuja. Vaikka hekin tottakai kokevat omat vaikeutensa sääntelyn myötä, en usko että he ovat ollenkaan sääntelyä vastaan. Tavarantoimittajat pysyvät suurina joten keskimääräinen sisäänostohinta halpenee ja prosessi pysyy yksinkertaisempana, vastaavasti yrityksen tuotto-osuus lisääntyy. Kilpailevan toiminnan perustaminen vaarii niin suurta lähtöpääomaa, että riski ei ole kannattava.

      Surullista että tässä asiassa ollaan liiankin proaktiivisia mikä estää ns. maalaisjärjen käytön. Olisivatpa toimet edes osittain samansuuntaisia muun terveydenhuollon osalta.

      Poista
    3. Hmm.. Miksi muuten vesimeloni myydään paloina (joka kaupassa paloitellaan, itsekin sitä joinain kesinä tehnyt) mut kaalta ei voi paloitella edes pyynnöstä..

      Poista
    4. Saa sen kaalin ja vesimelonin puolittaa, mutta sitten se täytyy pakata ja myydä kylmästä. Lämpimään pöytään kokonaisten kaalien joukkoon sitä puolikasta ei enää saa laittas :-)

      Poista
    5. Kumpaakaan ei saa enää puolittaa, ellei ole asianmukaisia käsittelytiloja. :) Ja totta, niillä ei ole mitään asiaa lämpimällä puolella.

      Poista
  6. Jehovien uudelleen liittouma.

    VastaaPoista
  7. Soot kauhia rikollinen, tuun kyllä ostoksille ;D

    VastaaPoista
  8. ojasta allikkoon...

    VastaaPoista
  9. ja röökille mennessä muistakaa "navettatakit" ettei haise röökille. niin ja kengät...pukukaappiin niiden työvaatteiden kera ettei bakteerit vaan leviä...ristiriitaista...

    VastaaPoista
  10. Hyvää tarkoittava15. elokuuta 2013 klo 2.55

    On jo todistettu, että ylisuojelu bakteereilta varsinkin ruoan suhteen aiheuttaa lisää allergioita.
    Joko on tutkittu miten tämmöisten säännösten kanssa jatkumo jatkaa itseään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti. En ole nähnyt tutkimuksia, mutta olen miettinyt samaa sitä mukaa kun vahvemmat desinfiointiaineet ovat tulleet käyttöön.

      Poista
  11. Tuskaa elintarvikealan ammattilaisena lisää se tieto, että suurin osa kuluttajista tuijottaa näitä Oiva-raportteja ja tarroja kuin raamattua osaamatta kyseenalaistaa mitään. Olemme tismalleen samojen lakien vaikutuspiirissä kuin etelä-Eurooppa, mutta käykääpä vilaisemassa miten siellä valvonta toimii. Suomi noudattaa aina jokaista sääntöä oli järkeä tai ei...

    VastaaPoista
  12. Mielestäni Oiva on ihan hyvä juttu ja se, että tulokset ovat kansan nähtävillä. Mutta arviointimenetelmää kyllä pitäisi muuttaa. Eihän siinä ole mitään järkeä, että jos yksi kohta on surunaamalla tai suu vaakatasossa, ja vaikka kaikki muu olisi esimerkillistä, koko "arvosana" määräytyy heikoimman kohdan mukaan.

    VastaaPoista
  13. Suomessa jokainen viranomaistaho pyrkii niin kovalla kiireellä turvaamaan oman perseensä siltä, että heitä ei vain voitaisi syyttää mistään vahingosta, että se, että hekin ovat palveluammatissa, unohtuu. Siitä seuraa kierre, missä ihmiset kilvan vaikeuttavat toistensa elämää, koska jokaista ylilyöntistä säännöstä ja lakia on pakko valvoa, ja toisaalta ne ihmiset, jotka eivät sitä halua tai voi noudattaa, kehittävät sille parhaansa mukaan jonkin vastamuuvin.

    Aika monissa lupa-asioissa ajantasaisesti laadittu ja kaikin puolin selkeä omaraportti - osin suorasanainen - antaisi varmasti aika paljon viitteitä vastaavan henkilön asenteesta ja osaamisesta. Suomalainen sääntö- ja lakiviidakko olisi pakko jo paitsi inhimillisistä myös taloudellisista syistä järkeistää. Lainsäädäntö EI ole viestintäkeino; signaalilainsäädäntö on kallis, tehoton ja moraaliton tapa ajaa niitä arvoja, joita lakien säätäjät katsovat oikeiksi. Lainsäädännön, sääntöjen ja suositusten pitäisi perustua

    1) laajaan TIETEELLISEEN NÄYTTÖÖN ja tutkimustuloksiin,
    2) HYÖTYYN eikä pelotteisiin, pelkoon, kaltevan pinnan
    argumentteihin, vihaan tai rangaistuksiin
    3) HYÖTYYN siinä mielessä, että pyrittäisiin ensisijaisesti
    maksimoimaan kaikki positiivinen, ei vain kaikin voimin
    välttelemään negatiivista. Tulee mieleen, kuinka taitavasti
    vanhemmat saavat aikaan neuroottisen lapsen kieltämällä häneltä
    kaiken mahdollisen vähänkään uhkaavaksi tulkitun.
    4) Kustannustehokkuuteen. Valvomisen intensiteetin ja kustannusten
    on oltava haittaan tai aiheutuneeseen vaaraan nähden
    kohtuulliset.

    Olen itse dyykkari, pääasiallisesti vähävaraisuuttani (joten kauppias ei enempää rahaa minulta juuri saisi), mutta myös siksi, että rakastan ruuanlaittoa ja olen hiilihydraattiherkkä. Roskiksesta kalastetut kasvikset auttavat pitämään taloutta ja ruokavaliota tasapainossa ja mahdollistavat kiinnostavia gourmet-kokeiluja. Joskus on löytynyt myös lihaa, kalaa, juustoa tai muita maitotuotteita, enkä ole koskaan sairastunut mistään. Tämä kertoo mielestäni suomalaisen ruuan laadusta paremmin kuin melkein mikään muu. Valitettavasti viimeisen viiden vuoden aikana kaupat (tai kauppaketjut) ovat kilvan lukinneet roskiksiaan ja rakentaneet umpinaisia roskakatoksia - nykyään kaatopaikalle päätyvä syömäkelpoinen ruoka asuu paremmin kuin suuri osa maapallon ihmisistä. Iso käsi kirjoittajalle hyväntekeväisyystyöstä - se vähentää niin nälkää, haaskausta kuin jätteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On valitettavaa, että ruuan jako päiväysvanhana on kiellettyä. Itse olen syönyt päiväysvanhoja jatkuvasti, koska harmittaa heittää hyvää ruokaa roskikseen. Kukaan ei kuitenkaan pakota tällaisen ruoka-avun kohteena olevaa syömään niitä, jokainen tietää riskin.

      Poista
    2. Toi päiväyshomma on muuten tosi hassua esimerkiksi kuivatuotteissa, joissa se päiväys on "parasta ennen". Parasta ennen päiväyskin tulkitaan usein niin että ei sitä sen jälkeen voi enää käyttää.
      Itse pienenä mm. teetä myyvänä kauppiaana otin sen linjan että myymättä jääneet teet otin hieman ennen päiväyksen loppumista kassalle ja sanoin asiakkaille että saa ottaa jos kelpaa ja mainitsin että päiväys on menossa vanhaksi.
      Kyllä silloin tällöin sai kommentteja että eihän sitä sitten enää voi käyttää.
      Valtaosalle asiakkaista ja tutuista kelpasi kyllä hyvin ja kotiin kannettavat "vanhentuneet" osaltaan vähenivät. Enää meillä ei ole teetä kilotolkulla kymmenen vuoden takaa ;)

      Poista
    3. Itse olen syönyt parhaimmillaan 1,5 vuotta vanhoja elintarvikkeita, eikä mitään ole tullut. :) Mutta siihenhän tuo perustuu, ettei kukaan, varmasti koskaan sairastu, asiakkaiden täytyy pystyä luottamaan siihen.

      Poista
  14. Meillä kun alkaa täällä olemaan niin erilaista "omaa tervettä järkeä", että yhteiset Suomalaiset pelisäännöt on syytä olla selkeitä. Jos säännöt ovat idioottimaisia, niin niitä ei ole syytä opetella kiertämään hiljaisen "luvan" kanssa, kuten Euroopan valkosipulivyöhykkeellä, vaan sorvataan säännöistä sellaisia, että niissä on jotain järkeä.

    Ihan hyvin voi toimia se, että annetaan ohjeet, mutta ei sanktioida. Ruokamyrkytykset ja muut häiriöt julkaistaan näyttävästi, joten kuluttajat kyllä rankaisevat jaloillaan, jota tuolla aiemmissa viesteissä jo väläyteltiin. Valvonnalta on myös syytä pystyä vaatimaan järkeä ja tehokkuutta. Heidän ohjeensa ja vaatimukset tulevat meidän valitsemilta poliitikoilta, eli poliitikkojen on syytä tarttua asioihin ja todellakin ajaa muidenkin kuin suurten ketjutoimijoiden etua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ehdottomasti kaikkia väärinkäytöksiä vastaan, mistä aiheutuu asiakkaalle haittaa ja ne pitäisi tuomita näkyvästi. Olen kuitenkin myös sitä vastaan, että asiakasta ei saisi palvella hänen haluamallaan tavalla siksi, että jokin varmuuden vuoksi laadittu sääntö estää sen.

      Poista
    2. Ongelma sääntöjen muuttamisessa järkevään muotoon on se, että jos ne perustuvat direktiiveihin, niin ne on tehty välimerellisten ehdoilla. Direktiivi voi olla siis tietoisesti tehty tiukemmaksi kuin mitä sen toteutumiselta itseasiallisesti odotetaan.

      Poista
  15. Et ollut vissiin maksanut tarpeeksi. Eviraa ei kiinnostanut lainkaan eräs suuri elintarvikealan toimija, jonka tuotteiden päällä lillui jäähdytysnestettä (Freezium). Olihan toki tuotteissa kannet, mutta.....

    Korruptio pelaa kyllä Evirassa.

    VastaaPoista
  16. Kiitos Juha rikoksistasi. Mitä, jos pistäisit pystyyn VR Leaks -tyylisen vuotopalvelun, johon Eviran järjettömyyden uhreiksi joutuneet voisivat nimettömästi jakaa kokemuksiaan? Kun saataisiin tarepeeksi järjettömyyksiä julki, kenties lainsäädäntöönkin voitaisiin pikkuhiljaa vaikuttaa.

    VastaaPoista
  17. Oiva tulee tekemään sen mitä virkamiehet eivät pysty muuten tekemään.

    Hokasin hiljattain miten virkamieskunta poistaa nälän ja köyhyyden tuottamatta mitään. Virkamies kun ei tuota kuin leimoja, virkamieskielellä täytettyjä papereita, lämmintä ilmaa ja sipulinhajua. Mitään näistä ei voi syödä.

    Nälkä poistuu byrokratian omalla logiikalla;

    kielletään se.
    Kielletään myös köyhyys, päästään kahdesta pahasta yhdellä kertaa.

    Jotta kieltoa myös noudatatetaan, laitetaan sanktioksi vaikkapa 7 vuotta vankeutta kustakin, eli 14 vuotta jos on sekä nälkäinen että köyhä.

    Eiköhän köyhyys lopu. Nälkä siinä sivussa. Ja kaikki menee varmasti sääntöjä kunnioittaen, pykäliä myötäillen. Saatetaanpa saada siinä pari pätevää päätöstäkin aikaan. Ehkäpä leimattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Een usko että köyhyys sillä loppuisi. Köyhyydestä syytetty sanoisi, että en ole köyhä vaan säästäväinen ja ympäristösyistä kuljen naapurin harmiksi rääsyissä. Ja nälästä syytetty sanoisi, etten suinkaan kärsi nälkää vaan harjoitan askeesia paastoamalla.
      Ja niinpä viranomainen pyytää selvitystä näiltä, että miten pystyisivät noudattamaan nälän ja köyhyyden kieltävää lakia. Selvitys pitää toimittaa määräajassa.

      Poista
  18. 666K ihmistä työvoimasta oli vuonna 2012 julkisella sektorilla suoraan töissä. Se on 2,42M työvoimasta reilu neljännes. Kun tähän otetaan epäsuoraan julkisella työssä olevat, päästään kolmannekseen.

    Todellinen työttömyys on koulutus- ja muissa myllytysputkissa olevat ihmiset mukaanlukien noin 400K.

    YTksi vientituloa tuottava työläinen elättää lisäkseen noin kaksi muuta.

    Onneksi tämä epäkohta on poistumassa, vuoden 2008 jälkeen on perustettu lisää virkoja, ja virkamiehiä on 40000 enemmän kuin talouskriisin alkaessa.

    Tilannetta helpottaa myös se, että patruunat ja iso pääoma siirtää kiihtyvällä vauhdilla kaikkea tuottavaa toimintaa pois suomesta - verotus kun on tähtitieteellinen ja byrokratia hirvittävä.

    Virolaisilla on paljon vitsejä siitä miten suomalainen byrokratia jättää toimimatta. Virossa kun on vain muutama asia jonka käsittely kestää virastoissa viikon. Kaikki muu tapahtuu yleensä heti.

    Arvaan, että nykymenolla vuoteen 2020 mennessä (l. kun kansa on ohjattu haluamaan pois käteisestä) voidaan siirtyä 100% veroasteeseen. Pankkitilit mahdollistavat kaiken tarkan seurannan jo nykytilanteessa.

    Näin varmistetaan virkamieskunnan hyvinvointi ja voidaan palkata joukko tärkeää työtä tekeviä uusia virkamiehiä jakamaan kullekin sen verran kun virkamiehen mielestä tarvitsee. Näin kaikki vääryys poistuu maailmasta ja pääsemme valmiiseen hyvää säteilevään isä-aurinkoisen valtakuntaan.

    Hyvää tässä tulevassa ihanuudessa on se, että sitä ei hetkauta taloussuhdanteet, koska valtio huolehtii kaikkitietävyydessään kaikesta.

    Esimerkiksi yrittäjät ja liikemiehet, jotka omalla onnistumisellaan ovat muka luoneet työpaikkoja ja tuotantoa, voidaan korvata suoraan koulun penkiltä tulevilla asiaa tuntevilla virkamiehillä, ja näin talouden toiminta tehostuu ja muuttuu vilkkaammaksi.

    Samalla tulonjako tasapäistyy, mikä on vain hyvä asia.

    Snowdenin vuodot ovat osoittaneet että isonveljen tulee tietää ja että on hyvä että meitä valvotaan. Koska virkamies on viisaampi kuin tavallinen ihminen.

    Kuuba on malliesimerkki maasta missä valtio huolehtii kaikesta, nollahinnalla pystytään tuottamaan ruotsin tasoista hyvinvointia. Kuubaa väitetään Pohjois-Korean kaltaiseksi sosialistidiktatuuriksi, mutta se ei ole totta. Kuubassa on nimittäin lämmin karibianmeren ilmasto.

    Kuubassa on myös päästy perille ainoana maana maailmassa; siellä on lakiin kirjattu ettei kukaan saa rikastua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohdit lyhentää "40000" muotoon "40t".

      Poista
    2. Vain insinööreillä on tuo typerä tapa ilmaista lukuja (40k jne...)

      Poista
    3. "Unohdit lyhentää "40000" muotoon "40t""

      Reps :D

      Poista
  19. Sehän on aivan saletti että Oiva-raportoinnissa pärjää ne kenellä on rahaa. Mitä nimekkäämpi pulju, sitä varmemmin saa täydet pisteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja jostain syystä säännöt ovat tiukemmat yksittäiselle toimijalle kuin ketjutoimijalle.

      Poista
  20. Olemme EU liejussa josta ei nousta vaikka olisimme kuinka EU kunnossa. Kotoani pientilalta vietiin käsin lypsettyä maitoa tonkalla, ilman väliportaita, naapurikunnan kotileipomoon, jossa paistettiin maistuvia pullia ja pidettiin kahvilaa. Paikallinen terveystarkastaja katsoi tätä marginaalibisnestä läpi sormien.
    Naudan ja sikojen ruhot roikkuivat pihakoivussa teurastuksen jälkeen syyskylmillä. Siinä niitä paloiteltiin osa omiin tarpeisiin osa naapureiden. Kukaan ei kuollut ruokamyrkytykseen.
    Suurin osa muuten vain. Kylät ovat tyhjentyneet. Osittain terveystarkastajien toiminnan ja EU säännösten takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raakamaitoahan ei aluksi saanut myydä elintarvikkeena, vaan se myytiin kylpymaitona. En koskaan saanut selville, miten litrassa maitoa voi kylpeä.

      Poista
  21. Hygieniavalvonta on naisten maailma. Tiedättekö miksi pysäköinninvalvojat on naisia? Siksi, että naiset ei anna periksi säännöistä eikä usko selityksiä.

    Hygieniapassia tehdessäni kouluttaja sanoi, että koe on naisten tekemä, joten normaali logiikka ei toimi. Siksi esim. paistettavan pihvin lämpötilaa ei kokeilla kädellä. Koskea saa, mutta lämpötila mitataan mittarilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ilmankos maailmalla ei ole ainuttakaan huippukokkia sillä ne ovat kaikki miehiä.

      Poista
    2. Viileä tarina, veli.

      Poista
  22. Edellinen kommentoija kirjoittaa: "Olemme EU liejussa josta ei nousta vaikka olisimme kuinka EU kunnossa. Kotoani pientilalta vietiin käsin lypsettyä maitoa tonkalla, ilman väliportaita, naapurikunnan kotileipomoon, jossa paistettiin maistuvia pullia ja pidettiin kahvilaa. Paikallinen terveystarkastaja katsoi tätä marginaalibisnestä läpi sormien.
    Naudan ja sikojen ruhot roikkuivat pihakoivussa teurastuksen jälkeen syyskylmillä. Siinä niitä paloiteltiin osa omiin tarpeisiin osa naapureiden. Kukaan ei kuollut ruokamyrkytykseen."

    Mitähän tuo nyt sitten tarkoittaa? Kaikkiallahan noin ennen tehtiin. En minä kuitenkaan nyt, etäällä maataloustuotannosta, pitkän tuotantoprosessin päässä, enää ostaisi kaupasta raakamaitoa enkä tarkastamatonta lihaa.

    Leipomon raakamaito on eri asia sikäli että pullat paistuvat kuumassa uunissa, ja maito saa sivutuotteena pastörointikäsittelyn.

    Alkuperäisen blogimerkinnön kirjoittajan kanssa olen samaa mieltä, mutta en hörhöile sen(kään) asian kanssa. Viime vuosien ehec-epidemiat Saksassa ja muualla osoittavat, että ruoan massatuotanto, jossa loppukäyttäjä on hyvin etäällä alkutuottajasta, on eri asia kuin vuosikymmenten takainen lähiruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka muilta osin mentiin metsään niin yhdessä kohtaa osuit ongelman ytimeen: "...että ruoan massatuotanto...".

      Massatuotanto pitäisi kieltää lailla. Pitkät logistiikkaketjut, geenimuunneltu ravinto tai rehu ja stressituotanto saavat aikaan vain ruokaa joka pitkällä tähtäimellä ykslön elinkaaren ja koko ihmiskunnan historiassa saavat ja tulevat saamaan aikaan vain sairautta ja entisestään heikkenevää vastustuskykyä.

      Olen siirtynyt ja siirtymässä vaikeiden allergioiden takia jotka veivät aina sairaalaan saakka mahdollisimman vähän käsiteltyyn ja luonnonmukaiseen (vieläpä mielellään lähituotantoa tukien) ruokavalioon. Tulokset ovat olleet jopa yllättävän dramaattiset. Tämä vuosi ja kevät ovat sitten 4 ikävuoden jälkeen ensimmäiset jolloin selvisin allergia-ajasta ilman lääkkeitä ja oireita.

      Tilastoja jos osaa lukea niin laktoosiyliherkkyys ym. vaivat ovat lisääntyneet sitä mukaa kun väestä on siirtynyt käsiteltyihin maitotuotteisiin. Soijayliherkkyys on räjähtänyt käsiin geenimuunnellun soijan käytön myötä. Soijaa käytetään lihatuotannossa rehuna tai moni siirtyy eläinmaailman tuotteista käyttämään soijaa proteiinin lähteenä. Vihannes-/kasvis-/hedelmäallergiat kasvavat samaa tahtia viljelyssä käytettyjen rikkaruoho- ja tuholaismyrkkyjen kanssa. Jne jne...

      Meidän taloudessa on syöty aina "yli-ikäisiä" tuotteita. Kertaakaan en ole vanhentuneen päiväyksen takia sairastunut. Lisäksi työnpuolesta vietän aikaa säännöllisesti Intiassa ja kertaakaan en ole sairastunut matkalla. Itseasiassa olen yleensä porukan ainoa jolla ei oireita ole. Samoin vapaa-ajalla reppureissatessa jolloin vastustuskykyä tulee todellakin testattua.

      Taitaa massatoutannon ohessa ihmisten varovaisuus ja bakteerikammo olla suurin syy miksi sairastumme koko ajan entistä enemmän.

      Poista
    2. Anonyymi, missä meni metsään? En minä massatuotannon puolustaja ole, mutta kun ei ole ollut vielä pakko siirtyä suureen vaivannäköön ruoanhankinnassa niin en ole siihen ryhtynyt.

      Poista
  23. Juuri Italiassa vieralleena totesin, että meidän omat terveystarkastajat varmaankin kuolisivat työnmäärään. Ei taida heidän EU olla sama heillä kuin meillä.

    VastaaPoista
  24. Lupaan, että en aio IKINÄ valita ravintolaa/kauppaa oivanaamojen perusteella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuin myöskin ja lupaan mainita aiheesta kanssaihmisillenikin.

      Poista
  25. Jotenkin tuntuu naurettavalta tuo ajattelu, että isoille kaupoille olisi eri säännöt. Kirjoittajahan oli itsekin k-ryhmän kauppias. Yhtä mahdotonta tuo valvonta on kaikille, isoilla kaupparyhmillä on toki isommat resurssit omaan valvontaan ja koulutukseen. Silti nuo naamat on nurinpäin myös toisinaan näissä yksiköissä. Hurjaa on suomessa erityisesti yrittäjillä....

    VastaaPoista
  26. Eikä se ole vain elintarviketoiminta, missä sekä hallitus, Evira, että EU luovat aivan järjettömiä säännöksiä. Mitään ei saisi valmistaa maksamatta EU:lle suuria summia pelkästä merkinnästä ja luvista, eikä pienten, vähemmän arvokkaiden tuotteiden valmistus näin edes kannata. Tuontimääräykset estävät nyt jo monien laadukkaiden tuotteiden tuonnin EU:n alueelle, ja Räsänen yrittää saada toimivia ihmisten hoitotapoja kiellettyä. EU:ssa pitäisi olla myös mahdollisuus vapaaseen liikkumiseen, mutta Suomen valtio on kärppänä siitäkin. Oma yritykseni perustuu lähes täysin Yhdysvaltojen tuonteihin ja pelkään, että kohta kielletään sekin, ettei kukaan vain pääsisi menestymään. Olen myös koko ikäni haaveillut lähes täydellisestä omavaraisuudesta, mutta se on tehty lähes mahdottomaksi. Kohta ei Euroopassa uskalla varmaan edes hengittää, koska siitä voi joutua tilille, jos satut hengittämään väärään suuntaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No milläs hitolla ne 500 EU parlamentaarikko apinaa sais muuten muhkeat tilinsä ellei kaikenmoisilla höpöhöpö luvilla ja lahjuksilla?

      Poista
    2. Sepä se.. Keskittyisivät vaikka johonkin aivan muuhun tai vaihtaisivat alaa tai jotain, mitä tahansa muuta kuin tätä. Huvittavaa on, että ihmiset tekevät monenlaisia tuotteita käsitöinä omaan käyttöönsä (leluja, kosmetiikkaa, esim. käsisaippuaa), mutta niitä ei saisi edes antaa lahjaksi tutuille, koska niille ei ole haettu standardia, josta maksetaan parhaimmillaan satoja euroja. Myös tässä suhteessa prioriteetit ovat täysin pielessä. Monien oikeasti vahingollisten tuotteiden (otetaan nyt esimerkkeinä alkoholi, tupakka, sytytysnesteet, kaasut ym) myynti on sallittua ikärajojen varjolla, mutta pelkkää kangasta, lankaa ja vanua sisältävä tuote koetaan potentiaalisesti hengenvaaralliseksi, koosta riippumatta. Samoin joidenkin yrttien käyttö esim. rehuissa, puhumattakaan rehujen "puutteellisista" pakkausmerkinnöistä, joista kuitenkin ilmenee kaikki oikeasti tarvittava. Huoh.. Naurettavaa toimintaa!

      Poista
    3. Lisätään nyt vielä sekin, että jos puhutaan tarvikemyynnistä alvin ollessa 24%, niin pienyrittäjälle ei jää käteen oikeastaan yhtään mitään, varsinkin kun toimintaa rajoitetaan tällä tavalla.
      Olisikohan aika alvien ja sääntöjen kiristämisen sijaan kiristää toimijoiden palkkapussin naruja? Ei siitä taida kovinkaan kauaa olla, kun kansanedustajien palkkioita viimeksi nostettiin? Seuraavasta linkistä voidaan jo laskea, että kuinka monta pienituloista noillakin palkkioilla ruokkisi, jos kansanedustajat oikeasti ajattelisivat oman navan sijaan kansaa.

      http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/tervetuloa/palkkiot.htx

      Poista
  27. Oletus on, että ihmisten ja kauppiaiden harkintakykyyn ei voi luottaa..! eli.. pitäiskö MEIDÄN luottaa EVIRAan..!!?!?!! ja Pekka Puskaan..!?!!?!!?! ..HEJ HALÅÅ!!! tiedetään jo ketkä he käyttävät "asiantuntijoina" ja mitkä ovat taas heidän kytkyt. Tällaisia tarinoita julki ja eri tahojen kommunikointikanavat kuntoon, että saamme tietää kuka edustaa mitäkin ja millä motiivilla. Uskon, että hyvin moni meistä ois antanut peukku ylöspäin kyseiselle ent. kauppiaalle ja antanut hyväksyntää ja käynyt lihatiskillä - vaikka "omalla riskillä!"

    VastaaPoista
  28. Hienoa Juha, että tuot asian julkisuuteen!
    On aivan käsittämätöntä, että evira kielsi sinua jakamasta päiväystuotteita vähäosaisille. Työskentelen jätehuoltoalalla ja olen aina pyöritellyt päätäni biojätteeseen menevän _syömäkelpoisen_ ruoan määrän takia. Viranomaiset moittivat julkisuudessa biojätteen määrää, mutta omalla toiminnallaan aiheuttavat määrän kasvamisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellä joku kirjoitti, että työttömän on hyvä syödä jotain muutakin kuin kynsiään.
      On siinä eroa, että jaetaan päiväystuotteita, mitkä on koko myynnin ajan säilytetty asianmukaisesti, suoraan jääkaapista jääkaappiin. Mutta jos joku roskista käy kaivamassa vaikka niitä mitä on jouduttu heittään viikonloppuna hajonneen kylmiön takia, on siinä isompi riski saada huonoa.
      Tai joku mustelmainen omena on ihan hyvä syötäväksi muista kohdista, mutta ei sitä kukaan osta jos hyviäkin on tarjolla.
      Tai sitten ne hevosenlihaa sisältävät einekset. Hyvä että ne saatiin jakoon, kun ei niissä sillai ollut muuta vikaa.

      Poista
  29. Parasta ennen päiväys on suolassakin, vaikka se ei pilaannu ellei ui vedessä! Joku tolkku pitäis olla näiden päivämmärien kanssakin. Roskiksesta dyykkaajat syövät omalla riskillä, eikä siihen ole tainnut kukaan kuolla. Omalla riskilölä jokainen elää, ei sitä voi ulkoistaa edes eviralle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupassa työskennelleenä ymmärrän kyllä tuon suolan merkinnän - on tosi näppärää nähdä, onko joku hyllyn taakse unohtunut paketti ollut siellä kaksi kuukautta vai viisi vuotta. Sitä paitsi eihän parasta ennen tarkoita, ettei suola olisi päiväyksen jälkeen käyttökelpoista.

      Poista
  30. Elintarvikkeita saa pakastaa ja antaa hyväntekeväisyyteen.

    VastaaPoista
  31. Ja sen kaalinkin saa ihan oikeasti puolittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin; en osannut kuvitella että täysjärkinen hevi-osaston myyjä olisi minulle kaalia puolittaessaan toiminut mitään muuta vastaan kuin sitä että työaikaa ei saisi käyttää asiakkaan turhaan palveluun.

      Poista
  32. Siis K-supermarkettiko ei saa jakaa päiväystuotteita vähäosaisille pääkaupunki seudulla?
    No ainakin omassa työpaikassani näin tehdään ja ihan tänäpäivänäkin tehtiin. Menee Hurstin keräykseen joka päivä monta ostoskärryllistä ruokaa jne..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulkinta tuntuu vaihtelevan paikkakuntakohtaisesti paljon. Asia valkeni minulle, kun eräässä kaupassani terveystarkastaja löysi kylmiöstä hakua odottavat tuotteet. Kaupan seinien sisäpuolella ei kuulemma saa säilyttää päiväysvanhoja tuotteita ja jos tämä toistuu, siitä tehdään juttu. Siispä työttömille tarjottiin jatkossa ei-oota. Seuraavassa kaupassa homma jatkui, silloin "asiakkaana" oli paikallinen A-klinikka. :)

      Poista
  33. Kaikenlaisia pykäliä, määräyksiä ja säännöksiä on aivan liikaa ja ne ovat liian tiukkoja. Onneksi löytyy vielä niitä, jotka käyttävät maalaisjärkeä ja palvelevat asiakasta. Eikä pelkästään ruokakaupoissa, vaan ihan joka paikassa. Tällaisen asiakaspalvelijan kun bongaa, niin kannattaa pistää mieleen ja asioida jatkossakin hänen luonaan. Hermot lepää, kun joku saa asiat hoitumaan, vaikka vähän asetuksia kiertämällä.

    Toisaalta on sitten vaikka kuinka paljon näitä pikku byrokraatteja, jotka noudattavat orjallisesti kaikkia pykäliä, ja jotka tekevät yksinkertaisimmastakin asiasta tuhottoman vaikeaa. Kuuluukohan IS-juttuun haastateltu Juha Kupiainen ihan oikeasti byrokraatteihin vai hurskasteleeko vain viran vuoksi?

    VastaaPoista
  34. Eikös se kaali laiteta aina puolittamisen jälkeen kelmuun..? Eipähän sitten kuivu. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja säännösten mukaan se kuuluu sen kelmuttamisen jälkeen kylmätiskiin myyntiin

      Poista
    2. Molemmat pitävät paikkansa.

      Poista
    3. Ette varmaan kaikki tiedä miten hygieenistä muualla euroopassa on.

      Hepatiitit, sun muut tarttuvat koskettamalla. Suomessa alkaa myös taudit leviämään sitä mukaa, kun tauteja tuodaan suomalaisten voimin ulkomailta ja maahanmuuttamat lisääntyvät. Taudit kun kulkevat mm. käsien mukana.

      Italiassa ruokakaupoissa hedelmät ja leipätuotteet otetaan kertakäyttöisellä muovihanskalla, joita on tarjolla isot kasat. Jos menet paljain käsin ottamaan, niin saattaa rapsahtaa hyvät sakot.

      Poista
  35. Järki ennen lakia. Näihän se pitääkin mennä. Lihakin menee monesti kuluttajalla pakkaseen eli mitä väliä? Aivan järjettömiä säännöksiä. Itse olen muutama vuosi sitten hetken kaupassa työskennellyt ja siellä oli vanhaksi meneneitä tuotteita ostoskärryssä ja siitä sai jokainen ottaa mitä halusi (työntekijöistä). Kärräsin myös kymmeniä kiloja leipää ja omenia hevosille kun olivat "vanhoja". "Vanhoja" tuotteita on useasti tullut myös itse syötyä jos tuote haisee ja maistuu hyvälle se on hyvää.

    VastaaPoista
  36. "Kuka sen hyllyyn kuivumaan jääneen toisen puolikkaan kaalia olisi enää ostanut? Taitaa myös aika kultaa muistot, eli mahtoikohan se kalastaja saada hellepäivänä muikut kaupaan jäissä. Puoleen hintaan myyty tuote antaa aina aihetta epäilyksille.
    Oliko teillä possufileissä parasta ennen päivä, kyllä muut joutuvat laittamaan viimeisen käyttöpäivän. Ja varmaan meni puoleen hintaan nekin sulatetut vetiset fileet? Ihme on jos eivät asiakkaat tulleet niiden kanssa takaisin, kun seuraavana päivänä vierasvaraksi ostettu liha tuli jääkaapin ovella vastaan.
    Oletko kysellyt perään, moniko mummo on potenut vatsanpuruja tai työtön? Vaikkei ruoka tappaisi, on se kurjaa jos siitä sairastuukin. Miksi luulette, että ulkomailta saa turistiripulin. No, huonon hygienian takia.
    Ja se pikkujouluporukka, kylläpä oli äkkiä tulleet pikkujoulut kun ei ole muistettu ajoissa käydä kaupassa. Vai oliko niin, että siinä tuli rikottua sitäkin pykälää, ettei humalaiselle saa myydä.
    Hyvä, että olet tiedostanut tehneesi väärin.
    Meinaatko, että yksi surunaama olisi hyvä hävittää oivallisten hymyjen joukkoon. Eli kauppiaallekin olisi ihan sama, jos kaikkien asiakkailta saatujen satasen setelien joukossa olisi yksi väärennetty satanen. Ihan sama. Sitäpaitsi, luulen että Oiva-naamoja seuraavat enenmmän toiset yrittäjät kuin asiakkaat."

    Tämän kirjoittajalla se maalaisjärki jyllää. Ai, että kihisyttää - hyvä provo sinänsä!

    VastaaPoista
  37. Niinkö sä hämeensaaressaki teit ? no ei ihme ku siellä ei ketään käyny..
    toisaalta ymmärrän sun touhus kun työskentelen itse eräässä k-kaupassa, tosin ei meillä sentään noin alas olla vajottu et pakastaan ruvetaan, ennemmin ollaan ilman kun riskejä otetaan.
    Oiva, no se nyt on pelkkää pelleilyä, missä ei ole mitään järkeä, sekaisin olevat ihmiset sekoaa entistä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myitte mieluummin asiakkaalle ei-oota? Niin alas en minä vajoa?

      Poista
    2. Vihapuhetta!!!

      Poista
  38. Tunnustan syntini! Jos asiakas haluaa puolikkaan kaalin, se hänelle varmasti pakataan. Tai sitten kilpailija pakkaa. Asiakaspalvelu on ainoa keino pärjätä nykyään.
    silläkin riskillä, että kaalin myyntilupa perutaan.
    haistakoon huilu koko evira.


    t. S-marketpäällikkö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutku sen kaalin saa puolittaa! Pitäisikö ensin tutustua asiaan, ennenkuin alkaa kirjoittaa asian vierestä?

      Poista
    2. Älä nyt itkemään ala kukkahattu, siinähän se tekee sitten sallittua asiaa.

      Poista
    3. Eviran tarkastajat on osin suuri vitsi. Liian helposti lahjottavissa "hyvä veli" meiningillä.
      Jos puolitat kaalin ja heität toisen puolen biojätteeseen, niin ei luulisi olevan ongelmaa, vaikka asianmukaisia tiloja ei ole, kunhan tämä on se asiakkaan oma päätös ja hän näkee kun se puolitetaan.
      Entä, jos myy tämän kaalin asiakkaalle 50% alennuksella, jotta hän voi kotonaan puolittaa tämän.

      Poista
  39. Olen toiminut 47 vuotta elintarvikekaupassa 20 vuotta kauppiaana,
    miten paljon olen saanut taistella terveystarkastajien kanssa,
    niillä on niin kova vallanhalu ,aina kuun saat yhden paikan kuntoon aina keksitään uusi kohde maalaisjärjen käyttö ei onnistu.
    Espoossa tosi hankala tyyppi ei osaa edes kunnolla suomee,kyllä
    pitäis kauppiaiden ja ravintoloiden omistajien nousta kapinaan
    tyhmiä sääntöjä vastaan.EU direktiivi ei ole laki vain suositus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin otti Suomen kansa tiedon vastaan, millaista kaupan arki on. :)

      Poista
  40. Meiltä kun otettiin vielä siivooja pois, että me myyjät siivotaan itse myymälä, sosiaalitilat jne... Se luo aika pirun paljon painetta, kun sen kaupan työhön liittyvän siivouksen ja puhdistamisen lisäksi pitää vielä kuurata vessat, ettei tule surunaamaa kaupan ovelle (kaupan töiden jälkeen vaikka ylitöinä tietenkin). Pukukaappien päällinenkin tyhjennettiin, mutta voin kertoa ettei me olla sieltä vielä kertaakaan pyyhitty pölyjä - ei vaan ehdi.

    VastaaPoista
  41. Tohon surunaamaan en ole paljon perehtynyt, mutta tarkastajille(Suomelle) tekisi hyvää katsella sieltä pienestä boksita ulos. Eräässä kasvavassa Lähi-Idän maassa tehnyt muutaman camp-auditin. Viranomaiset tekee hygieniatarkastukset 3kk välein, mut ns. asiakkaan puolesta pitää välillä käydä. Kaikki kunnossa, myös lakien mukaan, ja porukka tervettä.
    Mutta ei se nätiltä näytä vaikka kaikki toimii, hieman kuin armeijan keittiö, paitsi että viimeisessä käymässäni campissa oli 5700 asukasta.....

    VastaaPoista
  42. Ja me maksetaan tässä taloustilanteessa vielä palkkaa verorahoista näille pilkunviilaajille. Näin ne saa kuluttaa päivänsä järjettömyyksiin. Mun ruokamyrkytyspelko on loppunut reissatessa Aasiassa, kun siellä saa törkeen hyvää ruokaa kaikenlaisista katumyymälöistä ja kojuista. Se on kaikenlisäksi tuoretta. Meidän holhousyhteiskunta vois välillä vähän hellittää.

    VastaaPoista
  43. Ehkä on ihan hyvä, ettei Juha toimi enää kauppiaana. Kaalin saa puolittaa, jos sille on asianmukainen työpiste. Eli puhdas leikkuulauta ja veitsi. Jos tähän tyssäsi sinun kaalinpuolittamisesti, niin aika heikkoa on.

    Ja iloisesti Juhalla menee sekaisin päiväyksetkin. Ei kukaan voi kieltää "parasta ennen" -päiväyksellä varustettujen tuotteiden luovuttamista, jos ne ovat moitteettomassa kunnossa. "viimeinen käyttöpäivä" on eri asia. Se oikeasti on _viimeinen_ käyttöpäivä, jonka valmistaja voi taata olevan turvallinen. Vaikka tuote ei sen jälkeenkään vielä kävele vastaan, ei se ole enää turvallinen. Juhan mielestä ehkä vanhukset ja työttömät ovat b-luokan kansalaisia joiden kanssa voidaan ottaa riskejä, mutta ainakin viranomainen kantaa kaikista huolta tasapuolisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalin saa puolittaa, mikäli on asianmukaiset käsittelytilat.

      Mitä päiväysruokiin tulee, "asiakkaani", eli työttömät ja A-klinikan väki olivat äärimmäisen kiitollisia. Eikä kenenkään olisi ollut pakko ottaa ruoka-apua vastaan.

      Poista
    2. Olen ollut itse joskus aikoinaan ruokatehtaassa töissä. Siellä ainakin joissakin tuotteissa oli pistetty useita päiviä marginaalia viimeisen käyttöpäivän eteen. Sitten esimerkiksi juhlapyhien aikaan tuotteiden viimeinen käyttöpäivä -päiväystä siirrettiin muutamalla päivällä eteenpäin ja tuote oli edelleen 100% kaikkien sääntöjen mukainen. Ei se viimeinen käyttöpäivä mikään absoluuttinen totuus tuotteen turvallisuudesta ole.

      Elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä -merkintä on tosi hyvä juttu ja se palvelee ehkä parhaiten uusavuttomia, jotka taitavat nykyään olla enemmistö ja jotka eivät osaa itse aistihavainnoin päätellä elintarvikkeen käyttökelpoisuutta. Monissa kylmätuotteissa elintarvikkeiden todelliseen viimeiseen käyttöpäivään vaikuttaa erittäin oleellisesti säilytyslämpötila. Elintarvikkeiden säilyvyys testataan tietyissä lämpötiloissa ja viimeinen käyttöpäivä määräytyy sen mukaan. Monet kylmätuotteet säilyvät helposti paljon viimeistä käyttöpäivää pidempään, mikäli ne ostaa tuoreehkona ja niitä säilyttää kylmemmässä kuin se lämpötila, missä niiden säilyvyys on testattu.

      Mielestäni on myös aika ala-arvoista käytöstä väittää Juhan pitävän vanhuksia ja työttömiä b-luokan kansalaisina vain sen vuoksi, että Juha näki hieman vaivaa ja antoi heille ilmaiseksi päiväysvanhoja tuotteita, joille he saivat tehdä mitä itse halusivat. Kenelläkään ei varmasti ollut epäselvää, että tuotteet olivat päiväysvanhoja ja kaikki varmasti ymmärsivät mitä se tarkoittaa. Minun mielestäni Juhan toiminta oli hatun noston arvoista, ottaen huomioon kuinka paljon helpompaa olisi Juhalle ollut olla piittaamatta vähempiosaisista ja heittää päiväysvanhat tuotteet roskikseen.

      Poista
    3. Mielestäni Juha ei myöskään missään vaiheessa sanonut, että hänen kaalinpuolittamisensa olisi mihinkään tyssännyt. Näin oli käynyt kaupassa, jossa mainitun yleisönosastokirjoituksen kirjoittanut asiakas oli vieraillut. Vanhuksille Juha myös kertoi KULJETTANEENSA ostoksia, ei pakkosyöttääneensä vanhentunutta ruokaa, kuten Anonyymi 8.59 antaa ymmärtää.

      Poista
  44. Sanoisin, että Suomessa yrittäjyys tehdään liian vaikeaksi kaikkien säädösten ja muiden takia. Ongelma on siinä että näiden säädösten ja lakien tekijät pitävät itseään muita parempina. Eikö sanontaa järjen käyttö voi enään käyttää? ei näköjään kun ministerit ja säätäjät ei osaa järkeä käyttää, tuijotetaan tilastoja joita voi viilata ihan miten niitä lasketaan. Mielestäni Suomi on menossa säädösten suohon, silloin sitä järkeä tarvitaan.
    Kauppiaalle ( ex ) nostan hattua, että on näin uskaltanut tehdä. Kaikissa meissä pitäisi asua pieni anarkisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en muista enää tarkkoja lukuja, mutta vielä 70-luvulla Suomessa oli satoja pieniä juustoloita. Kiristyneet vaatimukset ovat karsineet joukkoa, pieniä määriä ei ole enää kannattavaa tuottaa. Tämä taas johtaa siihen, että uusien yritysten markkinoilletulo vaikeutuu valtavasti, mikä puolestaan johtaa kilpailun ja uusien tuotteiden vähenemiseen.

      Poista
  45. Juha, luuletko että vanhukset saisivat ruokansa kotiin jos he pyytäisivät kuljetuksen toiselta asiakkaalta? Vai kieltääkö EVIRA myös yksityishenkilöiden väliset kuljetukset, jotka tapahtuvat kaupasta riippumatta? Eihän kellään asiakkaallakaan ole kylmäsäilytystiloja omassa henkilöautoissa!

    Nimittäin nyt on tulossa uusia kimppakyytiratkaisuita tavaroille, esim. yksi Flow-festareilla esitelty (piggybaggy.com). Tuollaisella luulisi homman olevan jo jotenkuten mahdollista, vaikka vanhukset eivät varmaan itse kovin taitavia olekaan internetin käytössä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan loistava idea! Näin se menee, ihmiset keksii tapoja auttaa toisiaan. :) Evira on tarkkana yrittäjien kanssa, kuten pääosin pitääkin, mutta yksityiset ihmiset saavat toimia vapaammin. Onko tuo sitten kaupallista toimintaa vai ei, sen saa joku muu virkamies määritellä.

      Poista
  46. paljon melua tyhjästä vois tähän tuumata.
    tosin kerran itse k-kaupaassa palvelutiskillä työskennelleenä en kyllä voinut sietää ajatusta että mun olisi pitänyt tehdä juhannuksena umpeen menneistä lohista uunilohta asiakkaille.ja tää lohi oli pakastettu.muutenkaan tuossa k-kaupassa kauppiaspari ei huomioinut ihmisten ja lihatiskin toiveita.kerran kun satuin väärin maustamaan heidän mielestään lihan niin huudon sain ja kenkää seuraavalla viikolla.sitä edellisenä päivänä lihamestari oli ohjeistanut minua valmistaan kyseisellä tavalla lihaa kun asiakkailta oli kyselyitä tullut..
    eipä oo sen jälkeen kyseinen k-kauppa enää kiinnostanut edes asiakkaana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kauppias / osastovastaava toimii ajoissa, ei vasta kun se on myöhäistä.

      Poista
  47. do you accept the Woolworths reward card?

    VastaaPoista
  48. EVIRA... Sillä oli hyvä tarkoitus.

    Sittemmin henkilökunta, mitä ilmeisimmin saadakseen tekemistä itselleen, on ryhtynyt pykäämään kaikenmoisia, paskantärkeitä pykäliä ja asetuksia, joilla ei ole enää järjen häivää. Niiden tarkoitus on vain pitää henkilökunta työllistettynä eivätkä nämä pykälät enää liity mitenkään alkuperäiseen tarkoitukseen elintarvikkeiden turvallisuudesta. Toisaalta paikallisella viranomaisella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin valvoa näitä tekemisen puutteessa ajan kuluksi väsättyjä pykäliä ja niiden noudattamista. Valitettavasti osa näistä paikallisista pullapoliiseista on käsittänyt että heidän tehtavansä on etsiä jokainen mahdollinen epäkohta ja siinä hommassa järjen käyttö ei ole sallittua.

    Maalaisjärki on kuoleva luonnonvara.

    VastaaPoista
  49. Täyttä asiaa!
    Itse olen myymäläpäällikkö ja olen kauhuissani tuosta uudesta OIVA -tarkastuksesta. Joka aamu saa päivänsä aloittaa pelolla! Apua, mitä jos jossain on pieni likatahra, äkkiä siivoamaan! Mitä jos joku on unohtanu kenkänsä lattialle? Mitä jos joku lukema on merkkaamatta? Mitä jos kuski on kaatanut jotakin tuodessaan kuormaa? Mitä jos asiakas jättää pakastealtaan oven auki ja lämpö pääsee hetkellisesti -17asteeseen?

    Ei tässä todellakaan ehdi kilpailijoita ajattelemaan, saati sitten omaa työtänsä kun kaikki energia menee pilkunviilaukseen.

    On hyvä, että sääntöjä on ja kaupat niitä noudattavat mutta tämä tuntuu jo turhan radikaalilta. Jos varaston lattia on likainen juuri tarkastajan käydessä, surunaama vilkkuu ovella hyvässä lykyssä kuukausia. Tuntuu, ettei tässä OIVA:ssa oteta yhtään huomioon hetkellisiä tilanteita vaan kaiken on oltava tiptop jokaikinen sekuntti. Mielestäni tämä OIVA voisi olla hyväkin asia jos siinä olisi mukana maalaisjärki ja hetkelliset tilanteet otettaisiin huomioon. Kuten aiemminkin kirjoitettiin, on täysin idioottimaista olettaa, että kurakelillä työntekijöiden pukukaapit olisivat putipuhtaita.

    OIVA lisää kauppiaiden ja myymäläpäälliköiden paineita, se syö myös työn mielekkyyttä. Harmi kun niinkin mukavasta työstä tehdään pakolla stressaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä työmäärää ei usko, ennenkuin sen kokee. On eri asia pitää huoli tuotteiden turvallisuudesta ja kerätä valtavasti merkintöjä tarkastajia varten.

      Poista
  50. Voi hyvät hyssykät tätä touhua! Tottakai ne säännöt ja raja arvot pitää olla olemassa että edes joku taso säilyis suomen elintarvikemaailmassa! Jo nyt tapahtuu ihan liikaa kaikkia rikkeitä vaikka pitäis mennä tekstikirjan mukaan.. (Ja btw jos tää kirjottaja olis S-ryhmän toimipaikassa työskentelevä niin johan olis SKANDAALI pystyssä aijai, mutta kun on kyse KOOkauppiaasta niin kaikkihan on sallittua <3) Ei väliä onko se margariinirullakko seissyt huoneenlämmössä 4vai 6 tuntia, hyllyynvaan myyntiin tai käykö se lihatiskin "tuorea" lihan vähän lattian kautta, ei hätää, paperilla sen voi pyyhkiä! Jos jo nyt tapahtuu noin räikeitä rikkomuksia niin kuvitelkaas hetki mitä olis jos kaikki sais säveltää sillä maalaisjärjellään? No, entisenä koolaisena tiedän etten mitään irtotavaraa osta sieltä ja muutenkin mahdollisimman vähän asioin koko paikassa.. ja muutenki toi koko kahden ketjun taistelu on niin helvetin naurettavaa että Lidliin pitäis siirtyä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalaisjärkeni sanoo, että noin ei voi toimia. Maalaisjärki toimii kumpaankin suuntaan, jotkut asiat tehdään vaadittuakin särmemmin.

      Poista
  51. Aivan mahtavaa, että kirjotat tästä! Sunlaisia ihmisiä tämä maa kaipaa! Säädökset ovat tämän maan raskain, epäonnistunein ja lamaannuttavin puoli. On mahtavaa, että uskallat omalla nimelläsi kirjoittaa! Itse poden päivittäin työssäni rakentamiseen liityviä säännöksiä. Niitä tuntuu olevan saman verran ja yhtä järjettömiä kuin mainitsemasi.

    Kiitos ja Hyvää jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten paljon mahdollisuuksia hukataankaan vain sen vuoksi, että jotain on varmuuden vuoksi säädelty liian tiukasti.

      Poista
  52. Kun hävikkiruoan lahjoittamisesta nyt heräsi keskustelua
    http://m.iltalehti.fi/uutiset/2013081617376423_uu.shtml
    Niin kerronpa omankin mielipiteeni.

    Lain pitäisi sallia yhdellä päivällä viimeisen käyttöpäivän ylittävien tuotteiden lahjoittaminen. Sen vanhempia en minäkään ole uskaltanut antaa pois, rajansa kaikella. Yksi päivä riittää mainiosti, mikäli toiminta on tehokkaasti organisoitu. Kaupat haluavat myydä tuotteita loppuun asti, siinä on kyse isoista rahoista, koska jokaiselta vuodenpäivältä tulee vähän. Voi vain kuvitella, miten suuri apu heikoimmalle kansanosalle syntyisi, jos useampi kauppa kaikista kaupparyhmistä lähtisi mukaan. Eikä se apu olisi rahallisesti keltään pois.

    VastaaPoista
  53. Kiinnittäisivät viranomaiset huomionsa siihen, miten isot yritykset raiskaavat työntekijänsä, palkkaavat orja työvoimaa maahanmuuttajista ja lopettaisivat tuon typeryyden. Suomesta on tehty muutamassa kymmenessä vuodessa valtio, jossa mikään ei enää toimi järjellä vaan perseennuolijoiden aivopieruilla.

    VastaaPoista
  54. Anonyymi kirjoittaa viimeisetä myyntipäivästä, mutta ei itse varmaankaan pakasta ruokaa, eikä myöskään syö mitään pakastimesta otettua. Talvella sitten ruokavalio on kuivahkoa tai sitten valehtelee je vain pullistelee netissä.

    VastaaPoista
  55. Heips! Olen kaupan henkilökuntaa ja OIVASSA ei ole mitään järkeä! Tulkaa päättäjät vaikkapa viikoksi töihin ruokakauppaan ja miettikää sitten uudelleen teidän päätöksiä. Kyllä tähänkin asti ollaan pidetty paikat kunnossa, terveystarkastajahan on voinut tulla milloin vaan. Tämä on aivan älytöntä kyttäystä ja meidän kiusaamista. Töitä on ilman OIVAAKIN aivan tarpeeks ollut, nyt vielä enemmän, muttei henkilökuntaa!!!! Etsi virhe?? Sairaslomat lisääntyy...

    VastaaPoista
  56. Anonyymi tuolla alkupäässä heitti hyvän vertauksen; "Meinaatko, että yksi surunaama olisi hyvä hävittää oivallisten hymyjen joukkoon. Eli kauppiaallekin olisi ihan sama, jos kaikkien asiakkailta saatujen satasen setelien joukossa olisi yksi väärennetty satanen."

    Kauppias tuskin olisi onnellinen jos satasten joukosta löytyisi yksi väärennetty joka pilaisi kaikki muutkin sataset.

    Kyllä tuossa hymynaamassa jonkinlainen keskiarvo olisi hyvä. Yksi mielipuolinen tarkastaja löytää kyllä halutessaan riittävästi moitittavaa jos niin haluaa. Uskomatonta, että yhdellä ihmisellä on paljon valtaa mutta ei juurikaan mitään kriteereitä kuinka toimia. Kyllä kauppiaalle itsellekin on tärkeä juttu että tavara mitä myy on tuoretta ja toimivaa. Asiakkaat loppuvat hyvin nopeaan jos tavara on roskaa. Omavalvontaahan kaupoissa on tehty vuosikymmeniä ilman ylimääräistä byrokratiaa ja hyvin on pärjätty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet tehnyt tärkeän huomion. Terveysviranomaisilla ja kaupoilla on yhteinen tavoite: myydä turvallista ruokaa. Hygienia ei ole mikään asia, mikä lopetettaisiin heti, jos viranomaiset eivät sitä valvoisi. Huono kello kuuluu kauas, etenkin nykyisenä sosiaalisen median aikakautena. Maineriski on suurempi kuin koskaan, kaupoilla ei ole varaa ottaa riskiä.

      Poista
  57. Turhanpäiväinen, äärimmäisen raskas ja kallis Neuvostoliiton perillinen eli suomalainen tapa tehdä julkisesta sektorista mahdollisimman byrokraattinen, tulee kaatumaan vasta kun Suomi on niin huonossa jamassa, että joutuu Kreikan tielle kerjäämään avustuksia. Suomessa kun ei verotulot riitä kattamaan tätä tarpeetonta byrokratiaa, velkaa otetaan lisää kattamaan juuri tätä turhanpäiväistä sontaa. Julkisen sektorin puolella kun ei juuri käytännössä karsita kuluja kuin niistä ihmisille hyödyllisistä palveluista kuten koulutus ja terveydenhuolto.

    Surullista, poliitikot puuhastelevat kaikenlaista mukavaa aatemaailmaan kuuluvaa projektia, hyvänä esimerkkinä Kokoomuksen lempilapsi kuntauudistus, joka ei ole surkean toteutuksen takia tuonut varmaan euroakaan säästöjä. Aivan kuin poliitikoilla ei olisi käsitystä siitä, että julkisen sektorin kustantavat yksityisellä sektorilla toimivat ihmiset ja yritykset.

    Oiva, tehty luomaan lisää työpaikkoja Eviraan. Maksajina kaikki veronmaksajat, kaupan sektori ja asiakkaat.

    VastaaPoista
  58. Juhan touhut kuulostaa hyvin pieniltä siihen nähden, mitä esim. ruokatehtaat puuhaa.

    Tiedän aina varmaksi ne havainnot, mitkä itse havainnoin ja kunnolla testaan.

    Esim vuosi toisensa jälkeen Fazerin leivissä (Fazer, Oululainen, jne) tulee päiväyshuijaukset vastaan.
    Esim ruisleipiä on samalla parasta ennen päiväyksellä, mutta osa on eilisiä. Jokainen jolla vähänkään normaalit aistit haistaa, tuntee ja maistaa vanhan leivän.
    Ja se miksi tämä sallitaan johtuu ehkä siitä, kun kukaan ei halua siihen puuttua. Suomen markettileivät ovat muutenkin täyttä paskaa: lisäaineita, jauhonparantimia ja koosteaineita täynnä. Vastaavasti esim leipämaassa, Ranskassa, lisäaineiden käyttö leipätuotteissa on kielletty ja heillä vehnälajikkeita on uskomaton määrä ja perinteisiin kuuluu ostaa joka päivä vasta leivottu tuore aito leipä, vaikka sen joutuisi hakemaan 30km päästä.

    Suomalaisilla on paljon oppimista siitä mikä on terveellistä ja miten sillä terveellisellä ja edullisella ruualla vielä tehdään tuottoa. Jotenkin Suomi on nykyään enää suurten ketjujen kansoittama koruton varasto.

    Suomalaisen leivän laadusta kertoo karua totuutta Fazerin vaalea leipä ja sen suuri homepitoisuus. Leipä poksahtaa homeeseen usein jo reilusti ennen "parasta ennen"-päiväystä. Ja ollessaan huoneen lämmössä avaamattomana ja vielä kosteuden ollessa 20-30%.

    VastaaPoista
  59. Helkkarinmoista popularisointia, ettei olisi ihan persu puhumassa? Ravintola-alan työntekijänä olen sitä mieltä, että OIVA-systeemissä on aukkokohtiaan, mutta koko systeemiä ei kannata niiden takia heittää roskikseen. Reaktio 1900-luvun alun torikauppalakiin, jolla kiellettiin mm. lihan ulkomyynti ja tuotteiden kuljettaminen samoilla kärryillä, jolla kuskattiin paskaa kaupungista pelloille, on taatusti aiheuttanut samankaltaisia reaktioita. "Ainahan sitä on ulkona myyty, kyllähän aikuiset ihmiset osaa nauriista sen paskan pois pestä" yms. Maalaisjärkeen vetoaminen on turhaa, koska aina on ihmisiä, jotka kulkevat siitä missä rima on matalin ja leikkaavat sen kaalin samalla veitsellä, jolla juuri leikkasivat raakaa kanaa. Aina on se kalastaja, joka ei vaivaudu kesäkuumallakaan niitä jäitä roudaamaan, jos siitä ei sanktioita tule. Jos tuotanto- ja elintarvikealat asiantuntijoineen vaivautuisivat itse pitämään jonkinlaista sisäistä kontrollia hygienia- yms. asioista, ja savustaisivat epäilyttävät toimijat ulos, ei valtiovallan ehkä tarvitsisi niin usein tunkea hyväntahtoisen typeryksen sormiaan asioihin. Elintarvikealalla, kuten muuallakin, ahneus, kiire ja laiskuus vain painavat monesti enemmän kuin se maalaisjärki. OIVA tarvitsee keskustelua ja rakentavaa, yksityiskohtaista kritiikkiä, joka esitetään suoraan suunnittelijoille eikä ulinaa interwebissä.

    VastaaPoista
  60. Terveystarkastajat kyllä katsovat aika paljon läpi sormien. Joskus liiankin paljon ja liian pitkään. Toki on näitä "aktiivi" tarkastajia, jotka voivat olla liian innokkaita, mutta heitä on vähemmistö. Sanoisin että nuorissa tarkastajissa on maalaisjärkeä molempiin suuntiin. Oiva ohjeitakin katsotaan pitkälti verraten paikan yleiseen tasoon. Jos tulee yksi pieni lipsahdus ei pudoteta koko arvosanaa, vaikka niin ohjeiden mukaan pitäisikin tehdä. Enpä viitsi sanoa mitään esimerkiksi eri kauppaketjujen eroista, mutta voin vakuuttaa että Oiva-arvosanat eivät ole tekaistuja.

    VastaaPoista