tiistai 22. huhtikuuta 2014

Suuret myyntierät aiheuttavat hävikkiäVaasan-konserni aloitti tänään yt-neuvottelut, tarkoituksena vähentää 93 henkilöä. Uusi Suomi uutisoi syyn olevan mm. kaupoissa paistettavien tuotteiden menekin huima nousu. Olen itsekin huomannut Vaasan leivät kaupoissa vähemmän mairittelevissa tilastoissa ja suositukseni kauppiaille on ollut vähentää Vaasan leipiä ja korvata niitä muilla. Vaasan leivistä tulee nimittäin enemmän hävikkiä kuin useimpien kilpailijoiden.

Vaasan hävikkiongelman syy on se, että Vaasan käyttää myynneissään myyntieriä, kun taas esimerkiksi Fazer ei niitä käytä. Koska leipä on tuoretuote, se pitäisi myydä viimeistään seuraavana päivänä leipomisesta, muuten asiakas huomaa eron. Niinpä jos kauppa tilaa maanantaiksi Vaasalta hitaasti kiertävää leipää, neljän kappaleen myyntierä voi olla liikaa. Fazerilta voit ottaa vaikka yhden leivän jokaiselle päivälle, jolloin leivät pysyvät aina tuoreena. Erityisesti alkuviikko on kaupoissa ongelma ja torstai on usein leivän suurin hävikkipäivä; alkuviikosta tilatut leivät eivät yksinkertaisesti ehdi kiertää, eivätkä hyllyt voi olla vajaita. Nopeasti kiertävissä tuotteissa, kuten Ruispaloissa, myyntierillä ei ole merkitystä.

Teimme tutkimuksen myyntierien vaikutuksesta hävikkiin eräässä kaupan suuryksikössä. Tutkimuksen otos oli 12000 leipää ja siinä olivat mukana kaikki kaupassa myyvät leipomot. Tilastojen mukaan ne leipomot, jotka käyttivät myyntieriä, aiheuttivat kaksinkertaisesti niin paljon hävikkiä kuin ne leipomot, joissa myyntieriä ei käytetty. Myydyt kappalemäärät jakautuivat lähes tasan, ero tuli puhtaasti hävikistä.

Koska kauppojen kilpailu jatkuvasti kiristyy ja jokainen euro on yhä tiukemmassa, kaupalla ei yksinkertaisesti ole varaa ottaa sitä ylimääräistä hävikkiä, minkä liian suuret myyntierät aiheuttavat. Niinpä leipomoiden tyrkyttäminen johtaa yhä helpommin siihen, että niiden tuotteet vaihtuvat kilpailijaan. Itse paistettaessa myyntieriä ei ole, vaan kauppa voi paistaa vaikka yhden leivän kerrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti